Föreningen Ljugarn är en ideell förening som värnar om Ljugarns kultur och miljö. Verksamheten omfattar drift av museerna Strandridaregården, Fossilmuseum, Tullmuseum samt Strandbygdsmuseet. Utöver museiverksamheten driver föreningen den mycket uppskattade bybastun, skötsel av kvarnen på kvarnbacken, skötsel och drift av hemängen mitt i samhället, arrangerar föredrag, strandstädning, konserter samt konstutställningar i Strandbygdsmuseet under sommarsäsongen.

Föreningens mål är att medverka till att bevara, tillgängligöra och utveckla Ljugarn som ort och besöksmål.

Strandstädning och fagning av Hemängen

Föreningen Ljugarn arrangerar varje år strandstädning och fagning av Hemängen vid Kristi himmelsfärdshelgen.
I år 2024 samlas vi vid Sjöviksgården fredagen den 10 maj kl 11.
Vi har påsar att lägga skräp i, men ta med ett par handskar så du inte gör dig illa om det är vassa saker på stranden. Föreningen Ljugarn samlar ihop och kör bort soporna. I år skulle vi också behöva lite hjälp med att faga/ göra fint i Hemänget. Räfsor finns på plats. Ta gärna med dig en vän så blir vi flera som hjälps åt. Vi är tacksamma för varje insats!
Varmt välkommen!

Hemängen ligger mitt i samhället och sköts på traditionellt vis som änge av föreningen. På våren  fagar vi (städar) änget inför sommaren. I mitten av juli slås änget med en slåtterbalk för att fröna ska skakas av och växa kommande år. Efter att ängshöet har torkat räfsas det samman för att nästa år växa upp igen. En tradition som föreningen värnar om då änget annars skulle betraktas som ”parkmark” och klippas därefter. Den gamla traditionen med änge skulle då gå förlorad. Ta gärna med dig en korg med kaffe och fikabröd och njut av Ljugarns Egan änge mitt i samhället.